Multidisciplinaire programma voor kinderen met overgewicht
Programma door dik en dun
Heeft uw kind overgewicht? Zit uw kind niet goed in zijn vel en/of is er sprake van pesten? Dan is een multidisciplinaire aanpak wellicht gewenst. Een programma waarbij niet alleen naar de voeding gekeken wordt, maar ook naar beweging en het welbevinden! De nauwe samenwerking met ouders (het gezin) is hierbij van belang. De algemene doelen zijn:
- Het handhaven van het huidige lichaamsgewicht waardoor, door lengtegroei, op den duur de lichaamsverhoudingen worden genormaliseerd.
- 1 uur dagelijkse lichaamsbeweging geïntegreerd in het dagelijks leven.
- Het kind voelt zich meer competent, durft gezonder te kiezen.
- Het kind en/of het gezin is in staat om een gezonde levensstijl te ontwikkelen (voeding en beweging).
- de overstap naar een bewegings – of sportclub in de buurt wordt gemaakt
Praktijk Zij aan Zij werkt in het multidisciplinair behandelprogramma samen met kinderfysiotherapeuten ViaFysio en kinderdiëtist Sensire.
Behandelprogramma door dik en dun (gezondheidscentrumlentemorgen.nl)
Eetteam Doetinchem
Eetteam Doetinchem is een samenwerking tussen Praktijk Zij aan Zij, kinderdiëtistenpraktijk LEEF en Prelogopedie Vivian Bak. Achter de schermen is deze multidisciplinaire samenwerking al jaren gaande. De zorg voor kinderen met voedingsproblemen wordt gemeenschappelijk aangepakt. In 2023 is besloten om deze samenwerking concreter te gaan maken in de vorm van een maandelijkse poli speciaal voor kinderen met zeer restrictief eetgedrag.
De zorg voor deze groep kinderen is in Nederland nog beperkt. De afstand is vaak groot en de zorg wordt niet altijd aangeboden in de vorm die past bij het kind. Wij hopen met onze poli laagdrempelige, toegankelijke zorg te kunnen bieden aan deze kinderen en hun ouders in Doetinchem en omgeving. Eetteam Doetinchem
Multidisciplinaire programma voor eetstoornissen
Kritische Eters
Praktijk Zij aan Zij biedt vanuit een samenwerking met verschillende diëtisten een behandeling kritische eters aan in Arnhem. Deze module bestaat uit 3 (individuele) oudergesprekken en 1 groeps-workshop met ouder(s) en kind.
Hierin zullen we de volgende onderwerpen bespreken:
• Proces van sensorische informatieverwerking relateren aan voeding en voedingsproblemen.
• Eet en drinksituatie analyseren
• Hoe om te gaan met lastige situaties aan tafel rondom het eetgedrag?
• Hoe houd je het gezellig aan tafel en hoe ga je om met strijd?
• Wat zijn de kwetsbaarheden en kansen van jouw kind en hoe kan je er verder thuis mee aan de slag?